Hästens utfodring

01.09.2014 16:02

I det vilda betar hästen ca 18 timmar per dygn. Hästens matsmältningssystem är byggt för att äta gräs och ska därför i så stor mån det går få lov att äta just gräs. Gräs = Grovfoder. Av den anledningen bör det vara en självklarhet för varje hästägare att försöka efterlikna det naturliga så mycket som möjligt.  En häst mår inte bra av att gå långa stunder utan att ha något att tugga. Sådant kan leda till sterotypa beteenden, magsår, rastlöshet, förtäring av lera och annan skit. Man ska alltså alltid sträva efter att ge hästen så lång ättid som möjligt för att den ska må så bra som möjligt. Något man också  ska sträva efter är att ge så mycket grovfoder som möjligt. Därefter lägga till eventuella kraftfoder/tillskott OM dom behövs.

 Något man alltid ska räkna med är att man ska ge salt och mineraler utöver grovfodergivan. Sedan finns det givetvis undantag där grovfodret innehåller hela mineralbehovet, (dock ej selenbehovet.) Har man ett analyserat grovfoder så gör man det enkelt för sig för då vet man vilken mineral man ska leta efter. Har man ingen analys så brukar vi rekommendera att man välljer en mineral som ha en ganska hög kalcium/fosforkvot för att säkerhetställa kalciumbehovet. Optimal kvot är 1,5. Men ifall där man saknar analys kan det vara klokt att välja ett mineralfoder med en lite högre kvot. Te x 2-3 så att man inte riskerar att hästen får ett underskott av kalcium. Ett överskott av kalcium utsöndras med urinen.   Det är lite av ett  lotteri att utfodra utan analys, det ska man veta. Men det är bättre med ett överskott än ett underskott av kalcium. Sedan så är det ju så att extremt stora överskott är ju heller inte bra. 

 Att se till att mineralen man väljer innehåller selen är obligatoriskt då vi har såpass selenfattiga marker här i vårt avlånga land. Analysen berättar också om du behöver tillsätta protein. Har du ingen analys får du använda ditt öga och noga hålla koll på hull och muskulatur och på så vis skapa dig en uppfattning om du behöver tillsätta protein. Ett proteinfoder som jag alltid talar väldigt mycket för är lusern. Anledningen till det är för att det räknas som ett grovfoder och jag vill ge hästen så stor andel grovfoder som det bara går. Lusern är en baljväxt och fungerar som ett riktigt riktigt bra hö.  Det finns både lusern med melass och melassfri lusern. Vi ger alltid den melassfria lusernen då vi vill undvika att ge onödiga halter av socker till hästarna.

  Andra vanliga förekommande foder som ger protein är till exempel soja, krafft groov 125 med mera. Det finns en uppsjö av olika foder man kan ge för att stötta upp proteinbehovet. Men jag brukar  rekommendera lusern i första hand då det är det naturligaste av dom. Har man en häst som inte är så stor i maten så kanske man har problem med att få den att orka äta upp allt. Då skulle soja vara ett bra alternativ. Där får dom i sig mycket protein på liten mängd. Soja är dock giftigt i överskriden mängd. Man ska ej ge mer än 100 g per 100 kg kroppsvikt. 

 Kom alltid ihåg att Höet/Hösilaget ska utgöra basen av foderstaten.  Man skulle kunna tänka såhär: Hur mycket grovfoder orkar hästen äta? Hur täcker grovfodergivan mineralbehovet? Proteinbehovet? Vad behöver jag tillsätta? 

Har man en häst som är överviktig så kan man inte riktigt tänka i banorna "hur mycket orkar hästen äta" där får man istället tänka hur mycket BEHÖVER  hästen äta för att få tuggbehovet tillgodosett och då fungerar det ypperligt att byta ut delar av grovofdergivan mot havrehalm istället. I dessa fall kanske högivan täcker upp hela proteinbehovet och att det räcker att bara komplettera med mineraler. Men det beror ju helt på proteinvärdet i grovfodret. Alla hästar bör ha en väl sammansatt foderstat, även dom som är överviktiga. Ofta hör man att hästägare som har ponnys säga: Ja ger ingtet sådant för han behöver inte det, han får tillräckligt  genom bara höet osv. Det där stämmer långt ifrån alla gånger. Överviktiga hästar behöver också protein, dock ska man inte ge mer än vad behovet kräver till en överviktigt häst. Något man också ska veta är att energi är lika viktigt som protein. Utan energi kan inte hästen tillgodose sig proteinet för att bevara den muskelmassan som redan finns/ sätta nya muskler.     Salt är något som hästen alltid ska ha tillgång till. 

Denna lusernen använder vi oss av. 

I år passar denna mineral för  säsongens utfodring.

eftersom vi ger mineraler så ger vi en saltsten med rent salt i.

Något vi ska börja med i höst är Fibergis slobber mash. Detta har vi för avsikt att ge 2 gånger i veckan.  Man kan ge mash av olika anledningar. Vår anledning är att vi vill öka förutsättningarna för att att magarna ska hållas i trim. Sedan är det extra mysigt att få lov att servera dom något som är lite ljummet :-)