Botulism vaccinera eller ej?
10.09.2014 16:36Den frågan har varit ständigt återkommande ända sedan vi började att enbart köra på hösilage för flera år sedan. Man har ofta fått svaret att det är en extremt liten risk och av den anledningen så har vi hoppat över den typ av vaccination. Sedan bytte vi veterinär och hon sa likadant att det är en liten risk men har man någon gång sett en häst dö i botulism så skulle man aldrig tveka att vaccinera mot det. Det är så fruktasvärt plågsamt. Botulism är alltså en dödlig förgiftning och den vanligaste utgångspunkten är att hästen dör. Botulism kan dom drabbas av både om dom äter hö eller hösilage.
Här är ett utdrag från SVA som beskriver symtomen.
Symtom
Hästar är extremt känsliga för giftet botulin och ytterst små mänger behövs för att de ska utveckla sjukdomssymtom och dö.
De vanligaste symtomen vid botulism hos häst är:
Svårigheter att svälja foder och vatten
Saliv rinner ofta ur munnen
Slapphet, nedsatt muskelspänning i tunga, läppar, svans
Hängande ögonlock och förstorade pupiller
Svårigheter att hålla upp huvudet kan förekomma
Svårigheter att gå
Svaghet och darrningar i muskuelaturen
Nedsatt pupillreflex, förstoppning, kolik och utspänd urinblåsa kan uppträda.
Muskelförsvagningen blir värre allt eftersom. Känseln är opåverkad. Hästen kan i slutskedet inte resa sig och dör av andningsförlamning eller cirkulationssvikt inom 48 till 72 timmar.
Så här skriver SVA om förgiftningsorsaker:
Förgiftningsvägar
Den vanligaste förgiftningsvägen vid botulism hos vuxna hästar är intag av foder eller strö som innehåller toxin. Om jord, gödsel, gammal förna och/eller kadaver kommer med i fodret vid skörden, kan vilande bakteriesporer få rätt förutsättningar för att gå ignång till bakterier som kan bilda toxin.
En annan möjlig inkörsport är att själva bakterierna tas in med födan och toxinet sedan bildas i hästens mag-tarmkanal. Denna form förekommer främst hos föl och kallas ”Shaker foal syndrome”.
Ovanligare smittvägar är att bakterien förorenar sår, till exempel i navelstumpen hos nyfödda föl. Sedan produceras toxinet av Clostridiumbakterierna i kroppen.
Vad kan du som hästägare göra för att förebygga?
Allt foder med tvivelaktig hygienisk kvalitet ska kasseras.
För att undvika att hästar drabbas av botulism är det viktigt att fodrets hygieniska kvalitet är god. Foderkvalitén ska säkerställas hela vägen från fält till mule, i såväl produktion som lagring, hantering och utfodring. Botulism har enligt internationell vetenskaplig litteratur och fallbeskrivningar inte kunnat förknippas med bara något enstaka foderslag, men däremot med brister i produktion, hantering, lagring och utfodring av olika fodermedel. För att undvika föroreningar av bakterier i vallfoder (hö, hösilage, ensilage) och även i halm är det viktigt att grödan är ren vid skörd och att inblandning av jord, gödsel, kadaver med mera undviks. Hö bör skulltorkas och lagras skyddat mot fukt. Inplastat vallfoder bör lagras så att plasten skyddas mot skador.
För att uppnå en bra konservering i inplastade balar bör torrsubstanshalten (ts-halten) vara jämn och ligga i intervallet 45-65 procent. Lägre ts-halt medför ökad risk för bakteriella feljäsningar, främst enterobakterier och klostridier. Ts-halter över 65-70 procent medför ökad risk för mögeltillväxt men är inte heller någon garanti för att botulin inte kan bildas i fodret. pH-värdet bör i alla inplastade foder understiga 7,0. Även spannmål och andra torra kraftfoder kan utgöra en risk för botulism om det inte hanteras korrekt. All spannmål och andra torra kraftfodermedel ska lagras skyddat mot fukt och gnagare.
Allt foder bör inspekteras noga innan utfodring och om det har avvikande lukt, färg och/eller struktur bör man vara extra uppmärksam. Hö ska lukta friskt och ha en torr struktur. Inplastat vallfoder ska också lukta friskt, men en normal variation i lukt finns eftersom ett blötare ensilage luktar mer syrligt och har en brunare färg än ett torrare hösilage, utan att det behöver vara något hygieniskt fel. Om fodret luktar ammoniak och/eller smörsyra är det tydliga tecken på feljäsning och ska kasseras. Även foder som bär synliga tecken på inblandning av jord, gödsel, gammal förna och kadaver kan leda till allvarliga hälsoproblem, oavsett foderslag. Det är inte tillrådligt att sortera bort de delar som är förorenade och utfodra med resten av till exempel en bal, utan man ska kassera hela balen.
Utfodringsförfarandet är också viktigt ur botulismsynpunkt. Vallfoder som serveras utomhus och blir nedtrampat i lera kan utgöra en risk, liksom krubbor och foderhäckar/hoar som inte rengörs. Inplastade balar som öppnats måste förbrukas innan varmgång uppkommer. Vanligtvis är hållbarheten begränsad till 3-5 dygn under tidig höst och vår och något längre under kallare väderlek.
Hästar på bete kan också drabbas av botulism. Orsakerna till detta har man sällan kunnat fastställa, men beten med mycket gammal förna har förekommit i verifierade fall av botulism hos hästar i USA. Även gräsklipp i stora högar som blivit mycket varma har orsakat botulism hos hästar.
Det du som hästägare kan göra är att kosta på hästen vaccin. Såhär skriver SVA om just vaccin.
Vaccin: Det finns ett bra och säkert vaccin för hästar som har god effekt mot botulism av typ B. Andra typer av botulism har inte påvisats bland svenska hästar. Botulism har inte förekommit i Sverige hos korrekt vaccinerade hästar enligt en rapport av Bergold (2007) . Alla fall av botulism hos häst som SVA känner till har saknat fullständig vaccination.
Rekommendationen för grundvaccinering är tre vaccineringar med fyra veckors mellanrum, åtföljd av årlig revaccinering. Fullgott skydd förväntas två veckor efter tredje grundvaccineringen enligt tillverkaren.
Idag har pållarna fått sin andra spruta i grundvaccineringen mot botulism.