Hästträning under påsken som var

09.04.2015 11:06

Påsken har bestått av jobb hela helgen men därimellan har vi hunnit med en hel del hästsysslor. Både Jonna och Mulle har körts en del med rockarden med  goda resultat. Längtar dock tills den dagen man har en fyrhjulsvagn.  Jonna sköter sig exemplariskt och vi har börjat be henne om att göra mindre svängar så vi vet att hon även klarar av det utan protest. Ibland testar man nya vägar och ibland kanske man inte kommer längre och då är det bra att hästen klarar av att ta en snäv  sväng så man kan vända tillbaks  utan större dramatik. I övrigt så strävar vi efter att göra så stora svängar som  möjligt och det just för att slita på hästen så lite som möjligt. 

 

Mulle gick lika fint som  vanligt i rockarden. Han tillhör väll annars den hästen som är mest känslig  i flocken. Kan vara så att han har kommit in i en period eller så är dessa funderingar som han har här för att stanna ;) Återstår att se.  Hans mamma är  tydligen likadan så det kan hända att han fått det ifrån henne. Han har fått för sig att veterinären är farlig. Trots att han aldrig vart med om en dålig upplevelse. Medans dom andra hästarna mer eller mindre står och sover när dom undersöks av veterinär så står  han på helspänn. Dessa fördomar har han även lagt till med i både körning och ridning. Vissa sådana här kloakrör är fullkomligt livsfarliga och då kan han göra ett kast åt sidan och sedan är det bra. Jonna te x hon bryr sig inte om omgivningen alls, hon bara traskar på.  Vart med om liknande hjärnspöken innan men dom växte bort efter unghästålder. Tiden får utvisa detta helt enkelt. Vi har också fått uppfattningen om att han driver med kortväxta människor. Han låter dom jobba likte extra för att få honom dit dom vill. Det var en stackkars veterinärassistent på kliniken som han fullkomligt drev skiten ur. Elakt, men lite roligt att han är så genomskådande och att han väljer att utse ett visst folk att driva med.   Han är i övrigt superfin att köra. Positiv och framåt. Just nu så beskriver denna bilden honom som bäst. 

Varga har börjat introduceras för gummisläpan. Just nu vet hon inte riktigt vad hon tycker om den. Är den framför går det bra, vid sidan går det också oftast bra men hon behöver bli mer avslappnad med den innan hon får pröva att dra den för egen maskin. Detta jobbar vi med just nu. Bakselen har hon fått testa på och den tolererar hon bra. Inga konstigheter alls. Hon tömkörs över gummisläpan utan problem. Ryggar in i den utan tveksamheter. Nu jobbar vi vidare med att hon ska bli trygg med oväsnet den medför och att kunna slappna av riktigt ordentligt med att den dras brevid henne samtidigt som jag tömkör. Hon är en klok häst som är otroligt lättlärd. Kul att jobba med!

 

Millie har vant sig vid gummibett, vi har börjat visningsträna samtidigt som vi pararellt med detta lär in röstkommandon via longering.  Hon förstår inte riktigt ännu men det är bara att traggla på <3 Hon kaxar sig lite mot longerpisken ;-) Hon är så himla rolig! En liten guldklimp!