Muscots inkörning

08.10.2013 10:58

Muscots inkörning har vi gjort till häften själva.  Vi började vänja honom vi lokselen tidigt, att longera honom för att träna in kommandon som han sedan har nytta av i körningen. Att sedan tömköras med medhjälpare vid huvudet, till att sedan bli av med medhjälparen vid huvudet och endast lyssna och gå fram för pådrivning bakifrån.  Här är ett filmklpp där han tömkörs utan medhjälpare bland dom första gångerna. Han är här 1 år gammal  och som ni ser så är han valpig och vinglig men han kämpar för att göra sitt bästa. :-)

www.youtube.com/watch?v=UvqFR1WpTw4

Vi fortsatte att tömköra tills tömkörningen satt och han hittade mer och mer stadga. Sedan började vi vänja honom vid draglinor vi lät dom hänga och slänga mot benen för att se om dom störde honom men det gjorde dom inte och han var väldigt obrydd. Nu ska dom ju inte hänga och slänga i vanliga fall men det är viktigt att få honom orädd om benen om något någon gång skulle hända.  Vi började lägga till skrammelmoment som väsnades framför honom, sedan vid sidan av honom och slutligen bakom honom. Han noterade oväsnet men inget som han var brydd av. 

Peter snickrade ihop en släpa som vi kallar för nybörjarsläpan och det är nog det bästa vi gjort på länge. Skaklarna består av pvcslang  som är mjuk och som hästen inte kan skada sig på. Den bara följer med. Ibland trampar hästen över slangen och då får den lugnt och metodiskt "trassla" sig ur och på samma vis lära sig att det är inte farligt att ha saker kring benen. 

När han blev trygg med denna och han vande sig vid att även när han svängde så var det något som följde efter honom så var det dags att börja dra en björkslana.

Han fick lära sig att finna sig i att det var ett stumt motstånd mot kroppen i samband med svängar och att han blev tvungen att börja planera sina svängar mer. Efter ca 10 gånger blev han ett med skakeln och vi satte på honom en till björkslana.

Här hjälper Astrid och Hans till som medhjälpare. Astrid som en trygg punkt vid huvudet och Hans bidrar med psykologisk dragkraft framifrån på Miranda.

Vi testade att åka pulka efter honom och det gick med bravur Först att jag tömkörde och Astrid satt i pulkan och sedan testade Astrid själv medans jag höll mig intill. Här visar vi ett filmklipp på hur det ser ut. 

www.youtube.com/watch?v=pSrij_TBnzo

 

Men man jag ju inte alltid bara ha framgångar eller hur?  Vid ett tillfälle så tömkörde jag honom med skakelsläpan, utan medhjälpare vid huvudet. Det hade ju gått så  bra hittils  så jag kände mig trygg med det. Jag gjorde en halt på vägen hem och han var lite "på tårna" då han är så målmedveten av att komma hem till maten hemma så han var inte supernöjd med att behöva stå still, jag stod på mig och i samband med något som lät i skogen så tog han sats och satte av i full fart framåt, drog tömmarna ur näven och hej va de gick i full galopp och överlycklig av att de bjöds in till lite hyss och han gjorde flertalet bockserier på vägen hem. Jag blev alldels kall inombords och pinnade på hemåt i rask takt. var livrädd av tanken att han skulle ha hunnit skada sig på skaklarna på vägen hem och i samma veva råka bli bakskygg och rädd för det som följde efter honom. Hemma stod han och mumsade hö på gården och både han och skakklarna var oskadda så allt hade gått bra som tur var. 

Vi tog nya tag och gav oss ut med en gång igen, denna gången gick Peter och höll honom vid huvudet. Han var lika lugn som han alltid vart och tack och lov hade han inte blivit skrämd eller fått några men av händelsen.  Jag gjorde en felbedömning och överskattade hans förmåga genom att låta honom gå utan medhjälpare i samband med skakelövningen.  Jag kontaktade en bekant minns ej säkert vem men kanske att det var Kristine som tipsade mig om ett väldigt bra sak. Nämligen att medhjälparen har hästen i en lång lina, lämpligen en longerlina och går till en början framme vid huvudet och allt eftersom hästen utvecklas och blir tryggare så går medhjälparen längre och längre bak. Till slut går medhjälparen i jämnhöjd med den som tömkör och har möjlighet att hjälpa till att avvärja ett felbeteende som exemeplvis "fullfartframåtincidenter"  genom att dra hästen åt sidan med hjälp av den långa linan. Mycket lättare att bryta hästens styrka genom att kunna dra hästens huvud åt sidan än att jag som tömkör drar tillbaks för fulla mugga för den dragkampen kan den som tömkör aldrig vinna. Genom att hästens huvud styrs åt sidan utav medhjälparen när olyckan är på gång att ske , bryter hästens styrka och olyckan med att hästen sliter sig uppstår på såvis aldrig.  Ett mycket bra tips som vi använder mycket i samband med dagens inkörnings. Medhjälparen har dock inte en enda gång behövt dra i nödbromsen ännu så länge.

Jag blev av denna händelsen osäker och ville minimera alla risker med att hans felbeteende skulle bli befäst så jag fegade ur och kontaktade en jätteduktig hästkarl. Lars-Åke Johansson i Ryasjö. Jag förklarade hur långt vi kommit med honom och även om incidenten givetvis så han vet vad han ska jobba med.  Vi lämnade honom i nästan 4 månader till Lars-Åke och redan från första stund så kallade Lars-Åke honom för världens bästa 2-åing. Han var dukitg och positiv och allt hade fortsatt i samma rasande takt hos honom som här hemma. Han vande in honom vid rockarden och började köra honom. Drog skogsvagn med honom med mera.  Lars-Åke hade inte lagt märke till några som helst men från incidenten och det var en väldig tur. Lars-Åke sa även att om han hade gjort en bruksprov redan då så hade han sopat banan med tanke på hur duktig han var.    När vi fick hem honom så var han "inkörd" och vår uppgift blev att hålla inkörningen vid liv vilket har gått jättebra.  Sedan tror jag det tar många år innan man kan få en häst riktigt välkörd.  Vi har även testat på att ploga snö med honom här hemma och det har fungerat väldigt bra.  Våra andra unghästar som vi har som är året yngre har vi sedan länge börjat att köra in. Vi tar det långsamt och har denna gång tänkt att försöka slutaföra inköriningen på egen hand. Men kommer vi få problem så vet vi vart vi ska vända oss. Till Lars-Åke Johansson på Ryasjö hästgård.  Kan verkligen rekommendera honom till dom som inte vill köra in sin häst på egen hand, eller om dom skulle köra fast och få problem.   Han är verligen seriös och levererar arbete med äkta  kvalité. 

Ämne: Muscots inkörning

Ämne: How To Prevent Prostate Problems And Diseases? Av: Albertaroge Datum: 05.09.2018

The prostate gland is central to the part of a male's the reproductive system. It secretes fluids that help the transportation and activation of sperm. The prostate gland is found just in front of the rectum, below the bladder and surrounding the urethra. When there is prostate problem, it will always be really miserable and inconvenient for your patient as his urinary method is directly affected.

The common prostate health issues are prostate infection, enlarged prostate and prostate type of cancer.



Prostate infection, also called prostatitis, is among the most common prostate-related overuse injury in men younger than 55 years. Infections from the men's prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis may be the least common of varieties of prostate infection. It is a result of bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients may go through fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by utilizing antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition connected with a particular defect inside gland and also the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be due to trauma on the urinary tract or by infections from the rest from the body. A patient can experience testicular pain, back pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal of the prostate defect as well as the employment antibiotics and NSAIDs to deal with the redness.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% coming from all prostatitis cases; however, researchers have not even to establish the causes of these conditions. Some researchers believe that chronic non-bacterial prostatitis occur as a result of unknown infectious agents while other believe that intensive exercise and heavy lifting might cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable diet is important. These are some of the steps you can take to keep your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for health and wellness and it will also maintain your urinary track clean.

2. Some studies declare that a few ejaculations weekly will help to prevent prostate type of cancer.

3. Eat steak moderately. It has been shown that consuming greater than four meals of beef weekly will increase the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a proper diet with cereals, vegetable and fruits to be sure sufficient intake of nutrients essential for prostate health.

The most important measure to adopt to be sure a proper prostate is to choose regular prostate health screening. If you are forty yrs . old and above, you ought to choose prostate examination at least one time 12 months.

Ny kommentar