Lördagsträning

18.02.2017 19:10

Som jag tidigare nämnt så är inkörningarna i full gång och idag var det en stor dag för Millie då det var dags för henne att få pröva på att dra fyrhjulsvagnen för första gången. Vi har en väldigt bra rutt som vi går när det är dags för nya moment. Tät granskog på båda sidor av grusvägen så man kan väldigt skyddat från omvärlden vänja in nya moment utan att bli störd. Kan på sin höjd komma en bil även om det är ovanligt på den vägen. Trafiken i sig är våra hästar väl bekant med sedan tidig ålder men när det kommer till helt nya moment så ska dom kunna fokusera helt och hållet på momentet och då vill vi minska riskerna för andra störningar i den mån som det går. 

 Allt gick över förväntan och hon klarade denna utmaning med bravur! 

Det här med att svänga med saker efter sig är något som hon är väl bekant med i samband med dom tidigare momenten. Detta stora moment hon gjort idag är såklart lite utmanande och det är ju det som är tanken för att utvecklas och komma framåt.

 Lugnt och stadigt drog hon vagnen och sedan gjorde vi en stor vid sväng för att komma tillbaks åt andra hållet. För att citera en väldigt älskvärd gammal bekant och hästkarl så blev hon i svängen lite "lätt i baken"  och studsa ett par gånger men ändå under kontrollerade former. Jag gjorde genast en halt mitt i svängen för att hon skulle återfå fokus och genomföra hela svängen på ett acceptabelt sätt. Hon stannar direkt, tänker till och sedan får hon ett nytt kommando att går framåt för att fortsätta svängen och avsluta den. Hon löser det galant.

 Vi upprepade svängarna för att förvissa oss om att hon var med på noterna vilket hon också var. Hon utförde flera svängar lugnt och metodiskt under körpasset. Hon tyckte bara till om första svängen med ett nytt fordon bakom sig. Jag uppskattar att hon är ärlig. Och framföralt visar hon att hon är en klok häst som avbryter och stannar upp trots att hon kunde överväga att blockera och fortsätta studsa vidare. Men det ville hon inte. Hon ville samarbeta. 

 Millie är ju en häst med väldigt gott självförtroende, det gör att hon blir "varm i kläderna" väldigt fort och kan tendera att bli lite slarvig under vissa moment.  Idag när hon drog vagnen så visade hon hur mycket hon har mognat det senaste året. Hon tog uppgiften på största allvar och med ett sådant lugn. Så avslappnad. Det kan bli en riktig klippa av henne, det är jag ganska så säker på! Så otroligt rolig häst att jobba med. Inte rädd för något. Snarare lite väl gåpåig. Men med tanke på att hon är så nyfiken på precis ALLT.  Så har man mycket gratis tror jag. 

Om ni vill se hur det går för henne så kan ni klicka på länken nedan.

www.youtube.com/watch?v=u8litKvIXOk

Vi passade på att ställa upp henne och fota henne också. 

 

Varga gjorde också ett pass med vagnen idag. Hon har hunnit bekanta sig med vagnen ordentligt och dagens körtur var i blandad miljö. Landsväg, skogsväg och grusväg. Vi är så stolta över henne :) Hon sköter sig riktigt riktigt bra. Hon kan få lite bråttom ibland och bjuder gärna in till trav. Vi har tonat ner det helt och hållet för det är inget hon behöver träna på. Det kommer av sig självt sedan. Vi tragglar på med kontrollerad avslappnad skritt. Det är huvuduppgiften. 

I länken  nedan kan ni se hur det går för henne :) 

www.youtube.com/watch?v=upm6BjJl14Q

 Mycket halter gör vi med både Millie och Varga. Det har dom i sig sedan dom var småglin att halt det gör man, och man gör det omedelbart.  Man behöver knappt ta i tömmen. Dom är mer eller mindre helt röststyrda. Även om Varga har kommit en bit längre än Millie så har hon naturligtvis saker som hon behöver jobba på. Bland annat att hon är lite "valpig" när de kommer till själva placeringen. Hon "trillar" gärna in mot mitten av vägbanan om inte jag är på alerten och stöttar upp så hon håller sig på den sidan av vägbanan som jag vill ;-)