Första dagarna med Laterna

04.01.2014 18:08

Laterna som hon heter är efter hingsten Vermot och det är stoet Laila 116511 som är moder.  Förutom Laterna själv så är stofamiljen tilltalande eftersom det är flera generationers diplomston. Modern Laila fick 43 poäng (9 9 7 9 9) när hon fick diplom som 3-åring.  Mormodern Laura  som är ett elitsto fick 41 poäng (9 9 8 8 7)  som 3-åring. Hon har flera bra avkommor, varav bland annat den godkända hingsten Ture och fyra stycken diplomston. Att valet föll på Laterna beror på att vi tyckte att hon såg trevlig ut i kroppen, samt att vi imponerades av moderstammen , men också den mycket seriösa uppfödaren Linda Ulvebro. 

 Tusen tack Caroline Pellrud för tipset och sällskapet <3 Guld värt!

Laterna får mig att tänka tillbaks på några av dom fullblodshästar som jag arbetat med genom åren. Hon är liksom överallt och ingenstans på en och samma gång så detta ska bli väldigt spännande att få lära känna henne. Tilläggas skall att jag tycker det är väldigt roligt med vakna hästar så jag ser bara positiva saker i att hon är lite vild och galen!  Kaxig är hon gentmot dom andra hästarna och det känns väldigt bra att hon inte bara går undan.  Denna lilla är precis som man (jag)  vill ha henne  väldigt grön och ohanterad , endast verkad ett par gånger hos uppfödaren så det  kan inte bli bättre! Det öppnar upp för att bygga en stark relation att få jobba med en helt grön häst än att jobba med en som redan har sina rutiner, och syn på saker.  

Nu till ämnet! Lite beroende på vilken individ det gäller så brukar vi ha fölet inne i en stor utebox i direkt anslutning till de andra hästarna de första dagarna. Så att man får bekanta sig med varann och att fölet får landa.  Lugn och ro och inte för mycket krav/regler.  Bara trygghet vill vi skapa i början. Trygghet innebär också fasta rutiner. Borsta och klia varje dag samt en promenad till och från hagen om dagen, ibland tar vi ytterligare en promenad utöver det.  Att kunna ledas är ett måste därför gör vi det varje dag en kortare sträcka. Tidiigare så har vi haft dom inne iallafall en vecka innan vi släppte ut i hage med dom andra, men denna lilla var såpass vild så hon tyckte inte alls de var kul att vara "själv"  så hon försökte hoppa över boxdörren ;-) 

Vi fick tänka om helt och hållet så vi nöjde oss med att höja boxväggarna och bestämde oss för att ha henne där endast nattetid, och släppa lite på den där 1 veckas regeln, Peter satt hos henne hela första natten för att hon skulle känna sig tryggare och det gjorde hon också <3  Klättrade lite på boxväggen ibland men de avtog när hon förstod att dom andra hästarna stannade hos henne och inte gick ifrån henne.  Så  för att inte utsätta henne för onödig  stress så släppte vi ut henne med en av hästarna dag 2 och det gick väldigt bra, ingen häxjakt alls utan mest bus och stoj.  Var något skygg när vi skulle ta in henne för dagen men en hink med lite pellets gjorde susen att locka med.  

Hon springer och busar och är en väldigt glad tjej! Det tog ungefär en vecka innan hon kom fram självmant i hagen så nu behövs inget att locka med alls, så fort hon ser att man går förbi så kommer hon springande  " ta in mig" ungefär . Hon är väldigt mysig. Går ute bara några timmar om  dagen nu i början, dom busar väldigt mycket  och jag vill inte att hon ska överanstränga sig eller bli slutkörd, så därför är det inte så långa dagar ute ännu. Hon svettas mycket även utan ansträngning, kontaktade en av veterinärerna på Ale Hästklinik som berättade att vissa kallblodsföl sätter så mycket päls att dom svettas när de är så varmt som de är nu. Vi har ju 10 grader varmt och det är klart att det blir extremt varmt med den tjocka vinterpälsen! Sedan så är det ju fortfarande en omställning för henne så de gör ju sitt också. Men det var skönt att få de svart på vitt för jag är nästintill hypokondrisk när de gäller både min egen och mina djurs hälsa ;-)  Våra hästar går ju på lösdrift så hon kommer ju att gå ute dygnet runt sedan och gå in och ut som hon vill, men än sålänge har vi henne separerad på nätterna just för att vi vill vara säkra på att hon får i sig tillräckligt med mat och att hon får sin sömn.  Hon har gått ihop med Jonna nu ett par dagar och innan dess var det Mulle, och i helgen ska vi släppa ihop dom alla tre.  Ser fram emot det!  

 

Nu ska vi fortsätta vår bekantskap genom att hålla på våra rutiner. Promenad till och från hagen , bortsa och kratsa hovarna även om det brukar gå vingligt i början med benlyften så får de ändå sättas i rutin.  Att få röra hela henne,  särskilt ansiktet och öronen är vi noga med att stryka extra mycket på.  Detta är vad vi kommer syssla med den närmaste tiden.  Om ett par veckor så kommer vi börja träna henne på att vara uppbunden när man borstar men de är inte aktuellt i dagsläget.  Som de är nu så har vi moment så vi klarar oss för ett bra tag framöver :-)  Man får inte glömma att det ett föl och att dom också ska få vara föl.  Väldigt viktigt för fölets personliga utveckling. 

 

Här är ett par filmklipp när hon släpptes ihop med Mulle.

www.youtube.com/watch?v=zai47ae6ZfE&feature=youtu.be

www.youtube.com/watch?v=fEZg9N1P06Q&feature=youtu.be