Jonnas inkörning steg för steg

09.04.2014 20:27

Tänkte uppdatera lite om Jonnas inkörning.  Till en början när hon var riktigt liten så började jag att lära in röstkommandon via longering. Skritta, trava och göra halt på kommando. Sedan började vi att tömköra henne i olika miljöer, både i skogen men mest av allt i mer allmänna miljöer som lugnare bilvägar etc. Viktigt att hästen ska kunna fortsätta fokusera på sitt arbete även om det  kommer  bilar. Därför tycker vi att det är viktigt att vänja dom vid trafik i tidig ålder.  Tömkörningen kan man väll säga att det är det som vi lagt ner mest arbete på. Fungerar inte tömkörnningen så kan man inte gå vidare. Jonna kan dock bli ännu bättre på sin tömkörning, därför även om vi kommit en bit på vägen så lägger vi in rena tömkörningspass för att just bli bättre och få henne ännu mer mjuk och följsam. I skogen brukar vi utnyttja träden genom att gå mycket slalom och verkligen sätta styrningen på prov. 

 

 Det första vi satte fast bakom henne var nybörjarsläpan. Den är mjuk, klumplg och något provocerande då den har en tendens till att ibland lägga sig kring benen. Hästen får lära sig att det inte lönar sig att få panik utan lär sig succesivt att  trassla sig ur lugnt och metodiskt och dessutom helt utan skaderisk jämfört med hårda slanor eller liknande. Vi vill skapa trygghet även om saker flyger kring benen. För att gardera sig för framtida krissituationer, körlolyckor etc så tror vi att hästen kan dra nytta av just denna träning. 

 

Nästa steg var björksläpan

 

Sedan kom snön och då introducerade vi henne för en snöplog som är bygd som ett V. Vi tror även att  hon kan ha mycket nytta av detta moment när hon i framtiden ska sättas för släde.

Senaste veckan har hon fått bekanta sig med rockarden , den har dragits framför, vid sidan och hon har visat stort intresse för den, följt efter den mm. Vi har övat henne på att backa in mellan skaklarna, lyfta skaklarna  upp och ner , kommit med vagnen bakifrån, vi har först då lutat ena skakeln mot rumpan  på henne som en liten förvarning innan vi fortsatt dra  vagnen ända fram i höjd med skakelfästet. Hon har övat med att  gå med rockarden på raka  spår och då valde vi att hänga rockarden på henne istället  för att sätta  fast den  via en sele. Varför vi gjorde så beror på att vi hyser stor respekt för introduktion av just vagn, vi vill minimiera riskerna att hästen far iväg  med  en  vagn efter sig. Detta känns mer  kontrollerat om hästen skulle  bli skrämd  eller liknande.

Så den 5 april 2014 så tog Jonna och vi ett jättestort kliv i hennes utbidlning. Tanken är nu att dra i handbromsen och inte förhasta sig bara för att man är ivrig. Nu ska vi fortsätta träna henne såhär på raka spår så återkommer vi när vi kommer till nästa steg i utbildningen. Nämligen att svänga med rockard.