Jonna tar nya tag

04.01.2014 18:07

Som ni vet så har körningen här hos oss legat lite på is den senaste tiden då selen blev för liten och vi har haft lite otur med att hitta lämpliga delar till en äldre sele som vi köpt. Men nu för bara någon vecka sedan så är vi igång igen. Sist vi höll på med Jonnas inkörning så kunde hon dra en björksläpa och även göra enklare svängar med en sådan.  Men med tanke på att det som sagt var ett tag sedan vi tränade henne så valde vi att gå tillbaks ett steg i utbildningen just för att repetera och känna av henne.  Vi började alltså med det som vi kallar nybörjarsläpan. Den är gjort av pvcslang (typ tjockare vattenslang)  och den är perfekt med tanke på att skaderisken är mycket mindre än med fasta slanor som te x en björksläpa har. 

Allting satt som om det vore igår vi tränade senast! Kul!  Sedan har hon de där att hon liksom är på hugget hela tiden, gärna full fart framåt och på hemvägen har hon väldigt bråttom och kan bli frustrerad och lite "på tårna"  trippar osv. Försöker att vara ganska neutral och inte hålla in henne för mycket just för att inte få henne ännu mer spänd.  Hon brukar lugna sig när hon känner lugnet i tömmen. 

Här är ett filmklipp från detta momentet. Lugnt och fint går det när man inte är påväg hem ;-) 

 

www.youtube.com/watch?v=O-ZMHeXszUc&feature=youtu.be

 

Sedan var det dags att återgå till där vi slutade senast , att tömköras med björksläpan.  Det gick liksom med slangsläpan väldigt bra. Lite valpig dvs lite vinglig så där få vi träna och träna för att få mera stadga.  Lite fundersam i vändningarna eftersom det blir ett stumt tryck istället för en "slangskackel" som liksom är mjuk och följsam.  Innan vi vande in Jonna vid björksläpan så hade vi den liggande på marken, backade in henne i skaklarna och lyfte upp och ner, vidrörde benen med dom,  backande in henne så hon stod med varsitt ben om slanan och sedan lyfte vi lite , lade ner, lät henne trampa på slanan och vi joxa en hel del med henne just för att hon ska vara obrydd när något går emot benen. Hon har inte brytt sig nämnvärt någon gång, men vi har ändå gått igenom de övningarna med henne. 

Här är ett filmklipp från detta momentet

www.youtube.com/watch?v=JJs6yJZfB64&feature=em-upload_owner