Betäckningstankar
30.01.2015 09:16Nu är snart våren här och det betyder även betäckningssäsong för många avelsintresserade. Vårt snart 4 åriga sto Jonna har vi tänkt att betäcka nu i maj/juni. Mycket tankar som flyger runt. Mest oro att något ska gå galet vid fölningen. Vore ju katastrof att förlora märren. Men oftast så går det ju väldigt bra och jag ska som vanligt inte ta ut något i förskott. Men det är sådan jag är. Ser bekymmer och orosmoment i förskott. Hoppas nervositeten släpper efter första fölet :-) Vi har under hela 2014 funderat mycket på val av hingst. Det som kan förvirra en aning är att det finns dom som säger att man ska välja en mindre hingst första gången för att minska risken för komplikationer. Det låter ganska logiskt kan jag tycka att det kan vara lämpligt med en mindre hingst första gången. Frågan är bara om det är så enkelt. Men när jag pratar med andra så stämmer det inte alls och att fölet anpassar sig efter utrymmet inne hos stoet. Går något snett så beror det oftast på andra orsaker. Det finns många teorier. Men det som jag tycker låter vettigast är nog ändå att betäclningar inom "egna rasen" inte är några problem. Det känns som att det är hyfsat små storleksskillnader jämfört med dom som väljer att betäcka små ponnyston med större hästar. Det förstår jag inte hur man vågar. Men det går ju också tydligen i de flesta fall bra men jag hade då aldrig vågat det. Jonna i sig är ju en hyfsat rejäl märr, så det är inte direkt så att hon skulle vara liten och klen.
Jonnas mått som 3-åring
158 cm i mkh 224 cm i bröstomfång och 27 cm i skena.
Hingstens mått som 3-åring
162 cm i mkh 215 cm i bröstomfång och 28 cm i skena.
Så OM man skulle se till storleken så var dom iallafall hyfsat likvärdiga som 3 åringar rent måttmässigt. Sedan har ju båda hästarna mycket mycket troligt vuxit en bit sedan dess.
Vi funderar fortfarande mellan olika hingtstar men som det ser ut nu så lutar det åt att vi har bestämt oss. Men man kan inte låta bli att snegla på dom andra kandidaterna ändå. Men går allting bra och okomplicerat får vi ta möjlighten att välja någon av dom nästa gång.
Jonnas starka sidor är ju att hon är rastypisk och har bra gångarter. Hennes svaga sidor är benen och korset. Dom delarna vill vi öka möjligheterna att förstärka. En hingst med riktigt bra ben och ett bra kors med andra ord. Tempramentet är viktigt.
Jonnas kritik på 3-årspremieringen.
En rastypiskt välutvecklad lågställd märr. Vackert huvud. Mäktig bål. Kort i sitt kors. Tåtrång fram. Har en framåtgripande skritt. Vägvinnande trav med ett bra hasarbete.